The Pursuit of Power – Europe 1815-1914 ”tiivistää” 1800-luvun tapahtumat yhteen tiiliskiveen käsitellen Napoleonin sotien ja ensimmäisen maailmansodan välistä ajanjaksoa 1815-1914. Pääpaino on Euroopassa, joka tuona aikana oli kiistaton maailmanvaltias, ja jakoi lähes koko maailman etupiireihinsä vuosisadan loppuun mennessä. Kirja kuuluu Penguinin Euroopan historia -sarjaan, jotka aion kyllä hankkia loputkin.
Massiivisen, 700-sivuisen järkäleen on kirjoittanut Richard J. Evans, joka on keskittynyt erityisesti Saksan historiaan. Tunnetuin hän on kolmatta valtakuntaa ja Hitlerin valtaannousua käsitelleestä trilogiastaan, jota pidetään parhaana ja kattavimpana teoksena aiheesta. Evans sai myös julkisuutta oikeudenkäynistä, jossa hän todistuksellaan lyttäsi holokaustin kieltäneen ”kirjailijan” David Irvingin analysoimalla hänen tutkimuksiaan ja kaivamalla esiin jokusen väärennetyn artikkelin, joilla Irving perusteli virheellistä kantaansa.
Aiemmassa 1800-lukua käsittelevässä tuotannossaan Evans on paneutunut mm. työväen ja naisten oloihin, ja näistä kirjoista on otettu paljon materiaalia mukaan. Kirja ei ole perinteinen historiakirja, joka vilisee sotia ja vuosilukuja, vaan pääpaino on yhteiskunnallisessa muutoksessa. Vuosisadan aikana tavallisen kansan olot paranivat, kun maaorjuus katosi, teknologinen kehitys helpotti työntekoa ja liikkumista, yleinen äänioikeus alkoi edetä, ja nälänhädät käytännössä katosivat (Kainuun nälkävuodet olivat koko Euroopan viimeisiä katastrofeja). On muuten kiinnostavaa!
Sotien sijaan kirja valottaa sotien syntyä. Uskonto pysyi merkittävänä riidankylväjänä 1800-luvullakin, mutta sen rinnalle nousi nationalismi, jonka alla pyrittiin yhdistämään samaa kieltä puhuvat saman lipun alle. (Darwinia väärin tulkitsemalla löydettiin tietenkin myös syyt oman kansan paremmuudelle.) Ei tämän kirjan jälkeen voi pitää isänmaallisuutta pelkästään hyvänä asiana.
Erityisesti puolueeton ote tapahtumien taustoittamisessa ansaitsee hatunnoston. Etenkin ensimmäiseen maailmansotaan johtaneet tapahtumat ja Balkanin ruutitynnyrin lataaminen räjähdysvalmiiksi on kuvattu esimerkillisesti eri näkökulmista. Suurvaltojen toimet alueen vakauttamiseksi ja omien etujen turvaamiseksi ovat tietyssä mielessä perusteltuja, mutta sattuman puuttuessa peliin suunnitelmat menivät uusiksi karulla tavalla.
The Pursuit of Power sopii kaikille historiasta kiinnostuneille. Aihepiirikohtainen jako tarkoittaa sitä, että jatkossa tähän palataan moneen kertaan. Kirjan fokus on oikeastaan aika mainio; tapahtumat eivät jää liian kaukaisiksi (kuten vaikkapa koulun historiakirjoissa) eikä myöskään detaljeita ole liikaa (kuten vaikkapa Berlin-Baghdad Expressissä, jonka Evans kuittaa yhdellä virkkeellä). Luvut toimivat myös erikseen eli kirjaa voi lukea haluamassaan järjestyksessä lukukokemuksen pahemmin häiriintymättä.
Kirja on ällistyttävä lukukokemus. Evans avaa elämää kaikkien kansaryhmien näkökulmista, jolloin aikakauden elämä tosissaan konkretisoituu lukijalle kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Kirjalle kannattaa varata aikaa, koska sulateltavaa on paljon, mutta kärsivällisyys palkitaan oivalluksilla.
Arvosana 5/5