Rich Daddy on kiistelty mutta menestynyt kirjasarja. Sarjan takana on havaijilainen Robert Kiyosaki, ja tarina etenee useimmiten omakohtaisten esimerkkien kautta. Esimerkkeinä toimivat monissa kohdin kirjailijan oma isä (Poor dad), ja hänen esikuvanaan toiminut, kaverinsa isä (Rich dad). Isien tekemien valintojen pohjalta heidän elämänsä menivät eri suuntiin.
Pääpointeiksi nousevat:
-
Taloudellisen osaamisen hankkiminen (ja sen levittäminen)
-
Taloudellinen riippumattomuus sijoitustoiminnan kassavirran kautta
-
Velkavivun hyödyntäminen maksimaalisesti
-
Tuottavan ja kuluja synnyttävän ”omaisuuden” ero (Asset vs. Liability)
Kirjasarja on saanut mielestäni aiheetonta kritiikkiä etenkin viimeisen kohdan perusteella, koska suuri enemmistö kokee esimerkiksi omistusasunnon olevan sijoitus. Kiyosaki mukaan asunto ei ole sijoitus, koska se ei aikaansaa tuloa vaan synnyttää menoja.
Kirjasarjassa peräänkuulutetaan taloudellista osaamista, jota ei koulun penkillä tarjota sen enempää Suomessa kuin kirjan kotimaassa Amerikassakaan. Pikavipeistä sentään taidetaan jo varoittaa, mutta vaurastumisen edellytyksistä ei kerrota. Vinoutunutta suhdetta rahaan löytää kirjan luettuaan kaikkialta.
Aloitin kirjasarjaan tutustumisen Guide to investing -osasta. Se on kaikin puolin asiallinen opus joka pitää otteessaan alusta loppuun mielenkiintoisten tarinoiden ansiosta, etenkin mainiot sijoitusesimerkit (joita löytyy muistakin kirjoista) olivat kiinnostavia. Niinpä kirja tuli luettua parissa päivässä.
Conspiracy of the rich ja Unfair advantage sen sijaan eivät ole yhtä osuvia. Osittain tämä johtuu siitä, että mukana on paljon vanhan kertausta. Lisäksi mukana on tiettyä sensaatiohakuisuutta ja salaliittoteorioiden kanssa mennään parissa kohtaa jo naurettavuuden puolelle.
Pahinta on kuitenkin se, että sekaan on sattunut täysin vastuuttomia sijoitusvinkkejä: esimerkiksi optiokauppaan annetuilla ohjeilla saa maalattua itsensä nurkkaan. (Pienet kauneusvirheet joutuu ehkä antamaan anteeksi, koska kauppakorkeassakin taidetaan edelleen opettaa Black-Scholesia vaikka teorian luulisi vesittyneen viimeistään siinä kohtaa kun nobelvoittajien firma kohtasi reaalitodellisuuden konkurssin arvoisesti.) Kirjasarja on epätasainen ja näissä viimeisissä paistaa rahastus läpi…
Arvosanat:
Rich Dad’s Guide to investing: 5/5
Rich Dad’s Conspiracy of the rich: 2-/5
Rich Dad’d Unfair Advantage: 3+/5
Sarjan fanit voivat huoletta takoa arvosanan lisää näille jälkimmäisille, mutta me muut pärjäämme tällä ensimmäisellä kirjalla. Sitä paitsi sarjassa ensimmäisenä ilmestyneet Rich Dad Poor Dad ja Rich Dad’s cashflow quadrant vaikuttavat kuvauksen perusteella näitä kahta houkuttelevimmilta.