Ernest Hemingway on ennestään lukematonta kirjallisuutta, joten aloitin varovaisena pienoisromaanista Vanhus ja meri. Tarina kertoo kaikessa lyhykäisyydessään vanhan kuubalaiskalastajan kalareissusta, josta lukijat ovat löytäneet monenlaisia vertauskuvia. Baseballia fanittava leskimies Santiago ei ole saanut kalaa liki kolmeen kuukauteen, joten reissuun lähdetään toiveikkaana: josko nyt tärppäisi?

Kirja-arvostelu Vanhus ja meri

Vanhus ja meri on väkisin toimiva teos, sillä kalastusta tylsänpuoleisena puuhana pitävä kaveri malttaa lukea kalajutun loppuun saakka. Santiagon ja jättikalan kamppailua on kiinnostavaa seurata, tosin pohdin onko tällä enää mitään tekemistä realismin kanssa. Google onneksi tietää, että Bahamalla joku sankari on todistetusti väsyttänyt marliinia 32 tuntia.

Filosofinen puoli tosin jää jotenkin laimeaksi. Pulizer-palkittua teosta on kuitenkin kehuttu vanhuuden ja elämän kiertokulun käsittelystä, mutten oikein löydä mikä tässä on niin erikoista.

Hemingway on kuitenkin miellyttävä tuttavuus. Erityisesti pidin tavasta, jolla hän piirtää lukijalle kuvan vanhasta kalastajasta. Santiago tulee tutuksi paitsi pohdinnoista merellä, niin etenkin keskusteluista naapurin pojan kanssa. Täytyy lukea lisää!

Arvosana: 4-/5