Kun Ratamot on luettu, pitää tutkia mitä muuta Taavi Soininvaara on kirjoittanut. Rikollisen kaunis sisältää kymmenkunta rikosnovellia, jotka valottavat myös Arto Ratamon ja Jussi Ketosen elämää ennen dekkarisarjan alkua. Novellit on julkaistu parikymmentä vuotta takaperin, mutta onneksi ikä ei paina.

Kirja-arvostelu Rikollisen kaunis
Kirja-arvostelu Rikollisen kaunis

Rikollisen kaunis toimii 20 vuoden jälkeenkin mainiosti. Juttujen aiheet vaihtelevat varkauksista murhiin, eikä ihan joka tarinassa teknisesti ottaen edes tapahdu mitään rikollista. Paha saa yleensä palkkansa tai sitten ei.

Soininvaaran kehityskaari kirjailijana näkyy. Osassa novelleja juonikulku on suoraan sanottuna ennalta-arvattava tai jopa teennäinen, mutta onneksi toteutus on kuitenkin niin hyvä, että nekin jutut lukee mielellään. Ainoastaan kirjan pisin, alunperin sanomalehdessä jatkokertomuksena julkaistu, ja kirjaa varten muokattu tarina tauluvarkaista tuntuu turhan pitkältä.

Osa novelleista on onneksi suorastaan nerokkaita. Kiitosta tulee myös hauskoista henkilöhahmoista, etenkin löylynheiton MM-kisoihin treenaava rikollinen, joka ei ymmärrä voittoajan olevan minuutteja eikä tunteja (ja kärvistelee siksi 110-asteisessa saunassa useamman tunnin) saa lukijan hihittelemään. Nämä ovat hauskoja tarinoita, joita lukee mielikseen.

Arvosana: 3/5