Viron itsenäistymistä käsitelleen Mart Laarin elämäkerran jälkeen eräs kirjahyllyn kirja vaati välitöntä huomiota. Venäjä pyrki kampittamaan Viron itsenäistymistä ja etenkin integroitumista länteen informaatiosodankäynnin avulla, joten aiheeseen oli pakko paneutua lisää. Niinpä lukuvuoroon pääsi Jessikka Aron teos Putinin trollit.

Kirja-arvostelu Putinin trollit

Venäjä ei ole mikään rauhan tyyssija, eikä Ukrainan sota ollut minulle mikään yllätys – pikemminkin jatkumo monisatavuotisessa historiassa. Nykyisen Venäjän perustan valoi Iivana Julma, joka yhdisti laajat alueet Moskovan vallan alle 1500-luvun puolivälissä. Siitä lähtien Venäjä on harrastanut aggressiivista laajenemispolitiikkaa kohtuullisen hyvällä menestyksellä, ja takapakkia on tullut ainoastaan pienen kommunistisen kokeilun aikana, kun sotavoimat vajosivat alennustilaan talouden mukana. Neuvostoliiton romahdettua Venäjä oli hetken kanveesissa, mutta Putinin kaudella maa on jälleen hamunnut väkivalloin uusia alueita vaikutuspiiriinsä Kaukasuksella ja viimeisimpänä Ukrainassa.

Putinin Trollit kertoo miten Venäjä toteuttaa järjestelmällistä ja laajaa informaatiosodankäyntiä fyysisten sotavoimien tukena ja niiden oikeuttajana. Venäjällä media on täysin hallinnon kontrolloima, ja samaa propagandaa pyritään syöttämään myös länteen vaihtelevalla menestyksellä. Fake newsin määrä on valtava, ja lännestä löytyy tuhansittain ”hyödyllisiä idiootteja” sitä jakamaan. Normaali länsimaalainen ei edes tajua, kuinka härskisti Venäjä valehtelee ja ajaa omaa etuaan keinoja kaihtamatta.

Viime vuosikymmenen alkupuolella Aro tutki venäläistä informaatiosotaa, jota toteutetaan tuhansien feikkiprofiilien turvin. Aro paikallisti juttuaan varten Pietarista kokonaisen toimistollisen henkilöitä, joiden ainoa työtehtävä on jakaa venäläistä fake newsiä netissä ja somessa. Venäjän vastareaktio oli massiivinen, ja Aron kiusalliset julkistukset koitettiin nollata mustaamalla toimittajan maine. Suomessa hänen kimppuunsa kävi venäläisten hallitsema MV-lehti, joka jakoi hänestä sadoittain perättömiä törkyjuttuja. Häirinnän perusteella MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskin sekä venäjän mediaan valeuutisia suomalaisista tehtaileva Johan Bäckman tuomittiin jättikorvauksiin häirinnästä syksyllä 2018.

Putin trollit kertoo Aron omista, karmivista kokemuksista, sekä avaa myös puolenkymmentä muuta Venäjän mustamaalauskampanjaa ympäri maailman. Kirja avaa silmät sille, että naapurimaamme ei ole mikään kiltti demokratia, vaan täysi diktatuuri, joka lähettää pieniä vihreitä miehiä naapurimaihin, ja valehtelee silmät päästään asiasta. Vaikka malesialaisen matkustajakone (MH17) ammuttiin Itä-Ukrainassa kiistatta alas venäläisellä ilmatorjuntaohjuksella, väittää Putin kansainvälisessä konferenssissa edelleen ettei venäläisillä ole asian kanssa mitään tekemistä.

Venäläisten vaikuttaminen puree ja luo sisäpoliittisia ongelmia. Ajattelemattomat ihmiset on helppo houkutella mukaan venäläisten ylläpitämille saiteille vaikkapa hauskoilla meemeillä, ja pian algoritmi syytää perään kovempaa propagandaa. Kovin moni MV-lehden lukija tuskin tajuaa pikkutuhmia rasismijuttuja jakaessaan toimivansa venäläisten talutusnuorassa. Psykologiaahan tämä on, jos venäläislähde kertoo sinulle mieluisia asioita totena, niin mikset uskoisi kovempiakin salaliittoja?

Kirja on erinomainen ja perusteltu esitys venäläisten mielenmaailmasta. Vaikka tiesin venäläisten pelaavan kovaa peliä (sotilaat lomalla Itä-Ukrainassa, useammat myrkytystapaukset, Jukoksen case jne.) niin silti informaatiosodankäynnin laajuus yllätti. Putinin trollien jälkeen ymmärrän paremmin, miksi Viro kiirehti EU:iin ja hankki vielä maahan vakuutukseksi NATO-pataljoonan.

Putinin trollit on mukaansatempaava ja ajatuksia herättävä kirja, jota ajoittaisesta raskaudesta huolimatta ei voi jättää kesken. Arolle on pakko nostaa hattua erinomaisesta tutkimustyöstä ja itsensä likoon laittamisesta – törkyviestin tulviessa hanskojen tiskiin lyöminen on varmasti käynyt mielessä moneen kertaan. Kirjaan kannattaa tutustua, jotta ymmärtää millaisen naapurin kanssa meidän on pakko opetella elämään. Ukrainan sota alleviivaa aiheen tärkeyttä ja pitää asiaa ajankohtaisena.

Arvosana: 5-/5