Epiktetos (n. 50 – n. 135) oli antiikin kreikkalainen filosofi ja yksi stoalaisuuden tärkeimmistä hahmoista. Ensimmäisellä vuosisadalla kirjoitettu Ojennusnuora on stoalaisen etiikan käsikirja, jonka opetukset tähtäävät ihmiselämän parantamiseen.

Kirja-arvostelu Ojennusnuora Epiktetos

Ojennusnuora sisältää self-help-tyylisiä minuutissa tai parissa luettavia viisauksia ja elämänohjeita. Ehkä kirjan mielenkiintoisin anti on suomentaja K. Jaakkolan (1853-1932) erinomainen 20-sivuinen johdanto-essee stoalaisuudesta. Siinä hän käsittelee Epiktetoksen merkitystä länsimaiselle sivistykselle ja tuo esiin tekstien useita yhtymäkohtia Raamattuun.

Teos muistutti minua Eckhart Tollesta, mutta ilman rasittavaa jaarittelua ja new-age -spiritualismia. Ohjenuorat ovat tiivistä tavaraa. Ne etenevät nopeasti suoraan asiaan ja ovat järkeenkäypiä. Muutamia outouksia kirjasta löytyy, mutta ne menköön parin tuhannen takaisten kulttuurierojen piikkiin.

Ojennusnuora sopii hyvin iltalukemiseksi. Valon sammuttamisen jälkeen ”ohjenuorien” mietiskely saattaa levolliseen uneen.