Operaatio Ave Maria on Yksin Marsissa -kirjalla maineeseen nousseen Andy Weirin kolmas kirja. Pidin kovasti realistisesta esikoiskirjasta, joka kertoi Marsiin unohtuneen astronautin selviytymistarinan. Sukelsin innolla äänikirjan pariin odottaen tämän olevan ainakin yhtä hyvä!

Kirja-arvostelu Operaatio Ave Maria

Operaatio Ave Maria alkaa kiintoisasti, kun muistinsa menettänyt Ryland Grace herää kahden kalmon keskeltä avaruusaluksesta. Muisti on mennyt, aluksen tietokone ei tunnu yhteistyöhaluiselta, eikä edes tähti, jota alus kiertää näytä tutulta. Maa ilmeisesti pitäisi kuitenkin pelastaa?

Kirjan alku on sen vahvin osa ja klaustrofobinen avaus imaisee lukijan mukaansa. Valitettavasti tunnelma laskee kuin lehmän häntä. Gracen muistin palailu pätkittäin paljastaa kohtuullisen hataran juonikyhäelmän, joka on realistiseen Mars-seikkailuun nähden varsinainen rimanalitus. Ääh…

Vieraat elämänmuodot eivät vakuuta, joten Ave Maria floppaa pahasti tunnelman romahtaessa kirjan puolivälin huitteilla. Elättelen toiveita kaiken kärsimyksen korvaavasta lopusta, mutta turhaan. Juoni vaan toistaa itseään; tämä on kuin kehno 90-luvun videopeli missä pitää hinkata samaa juttua kyllästymiseen asti päästäkseen eteenpäin. Eikä tässä ole edes sitä päräyttävää loppupomoa, vaan viimeiset sivut ovat kaikesta siirappisuudestaan huolimatta totaalisen mauttomia.

Tuomio on tyly: tämä on kehnoin kirja, jonka olen tänä vuonna sinnitellyt loppuun asti. En voi suositella, lue mieluummin Yksin Marsissa jos kaipaat realistista avaruusseikkailua.

Arvosana: 1/5