Cattle Kingdom – The hidden history of the cowboy west osui lukuun monesta eri syystä. Ensimmäiseksi junnuna Lucky Luke oli aina kovempi kuin Aku Ankka, joten tärkeimpänä syynä oli päästä tutustumaan siihen mitä villin lännen meininki on todellisuudessa ollut. Sen lisäksi talouden kuplat ovat aina kiinnostavia, ja myös Yhdysvaltojen nopean kasvun aikaan on kiintoisaa tutustua muusta näkökulmasta kuin Itärannikon lähes eurooppalaisesta näkökulmasta.

Kirja-arvostelu Christopher Knowlton Cattle kingdom

Naudanlihasta oli pulaa 1800-luvun jälkipuolella, jolloin Texasin karjatilalliset keksivät kuljettaa laumansa pohjoiseen rautatien varteen. Tästä alkoi karjapaimenten aika, ja pari vuosikymmentä kestänyt karjatilabuumi. Rautateiden levitessä koillisesta länteen ja etelään uusia karjakaupunkeja syntyi radan varteen ja vanhoja kuoli sitä mukaa kun karja saatiin kyytiin jo kauempaa radan varresta. Siirtolaisten virta yli Mississippin Kansasiin ja Oklahomaan taas aiheutti jännitteitä maanviljelijöiden ja karjankasvattajien välille. Lähtökohta on erittäin kiinnostava!

Cattle Kingdom alkaa kunnon tykityksellä, eikä parin ensimmäisen luvun aikana kirjaa malta laskea kädestään. Moni Lucky Lukesta tuttu juttu saa vahvistuksen, mutta myös moni villin lännen myytti murretaan. Oikeasti pyssytappeluita ei nimittäin ollut, ja moni cowboy kulki preeriaalla ilman pistoolia, ainoastaan kivääri villieläinen varoilta seuranaan (intiaaneista ei ollut huolta kuin ajoittain). Lännen elämän kuvaus on kirjan parasta antia ja lukija pääsee mukaan saluunoiden pokeripöytiin.

Kuplatalouden osuus menettelee sekin. Enpä olisi uskonut, että Cheynne on ollut 1800-luvun lopulla maailman kovin paikka ökyillä, mutta niin vain karjaparonit bilettivät shampanjan, kuubalaisten sikarien ja muiden ylellisyystuotteiden voimin – kunnes kupla puhkesi. Kirjaa lukiessa ihmettelee, miten hölmöihin ideoihin ihmiset ovat lähteneet mukaan vajavaisin tiedoin. Erityisesti englantilaista ja skotlantilaista rahaa hassattiin karjatiloihin reilunpuoleisesti.

Suurin osa kirjasta on valitettavasti tylsänpuoleista luettavaa, sillä en jaksanut innostua Englannin tai Ranskan aateliston vaiheista preerialla. Ainoastaan Theodore Rooseveltin vaiheet karjankasvattajana, sekä erämaan vaikutus häneen ja kansallispuistojen perustamiseen herättivät jonkinlaista mielenkiintoa. Hypin sivuja suosiolla yli.

Kirjan lopussa tunnelma onneksi kohoaa laidunsotien ansiosta. Tarkkaan käsitelty Johnson County War on suorastaan hämmentävä tarina, jossa taloudellisissa vaikeuksissa olleet karjatilalliset päättivät ratkaista ongelmansa väkivalloin. Homma huipentuu asemiesten värväämiseen Texasista, epäonnistuneeseen yllätyshyökkäykseen, ja lopulta pahaan korruptioon jonka ansiosta paha ei saa palkkaansa. Erikoinen tapaus.

Christopher Knowlton on tuntemattomampi kynäilijä, jonka koko tuotanto rajoittuu kahteen ilmeisesti eläkepäivillä kasattuun kirjaan. Entinen toimittaja kirjoittaa rutiinilla ihan luettavaa tekstiä, mutta olisi mielestäni kaivannut apuja kirjan rakenteen kanssa.

Kokonaisuutena Cattle Kingdom on epätasainen. Alku ja loppu saavat helposti täyden vitosen, mutta keskikohta ei iske yhtään. Mikäli Lucky Luke kuuluu suosikkeihin, kannattaa tähän toki tarttua, ja tarvittaessa hypätä suoraan loppuun. Ja jos aatelisten bisnekset sattuvat inspaamaan, niin arvosana voi helposti nousta rytinällä. Ugh, ok kamaa.

Arvosana: 2+/5