Kapteeni Diego Alatriste on entinen sotilas, joka hankkii elantonsa 1600-luvun alun Madridissa harmaan alueen miekkahommilla. Sarjan toisessa osassa tehtävänä on pelastaa neito luostarista, jonka vähemmän kristillinen, pikemminkin haaremia muistuttava meininki, huolettaa nunnakokelaan isää ja veljiä. Keikasta tulee luonnollisesti kuviteltua monimutkaisempi, ja jotenkin kaikki liittyy kirkon edestä löydettyyn vainajaan.
Arturo Perez-Reverte rakentaa erilaisen tarinan kuin mitä ykkösosa oli. Kertojana toimii edelleen Alatristen ottopoika Iñigo Balboa, joka nousee nyt suurempaan rooliin. Vääräuskoisten veren teemana on inkvisitio ja erityisesti juutalaistaustaisten käännynnäisten vaino. Reconquistan jäljiltä juutalaiset joko karkotettiin tai pakotettiin ottamaan kaste, mutta sadan vuoden jälkeen käännynnäisiä ei vieläkään pidetä oikeina kristittyinä. Olit epäilyttävä, jos suonissasi virtaa yhden esivanhempasi vuoksi edes pisara vääräuskoisten verta.
Teos on mielenkiintoinen yhdistelmä perinteistä seikkailua, Espanjan historiaa ja pelätyn inkvisition toimintaa. Harhaoppisuudesta epäiltyjen kuulusteluja, kidutusta ja lopulta roviolla polttamista saadaan seurata tarkasti. Pääpaino on inkvisition toiminnassa, jonka oikeutuksen arviointi jätetään lukijan tehtäväksi Perez-Reverten tyytyessä kuvaamaan tapahtumia yksityiskohtaisesti.
Hyvä kirja saa lukijan ajattelemaan. Vaikken ensimmäistä kertaa lue julkisten teloitusten ympärille muodostuvaa karnevaalimeininkiä, jaksaa se silti ihmetyttää joka kerta: mikä vetää ihmisen katsomaan kuinka toisilta otetaan nirri pois – ja vielä viemään perheen mukanaan napostelemaan pikku hiukopalaa siinä samalla? Ja miksi julkiset teloitukset vaan jatkuvat lukuisissa muslimimaissa, vaikka eletään jo vuotta 2024?
Kapteeni Alatriste -sarjan rakenne alkaa miellyttää enemmän, aivan kuten ennakoinkin. Runonpätkiä lukee jo mielellään, ja tarinaan ympätyt historialliset henkilöt johtavat pieniin googlesessioihin ja mielenkiintoisiin tiedonjyviin Espanjan historiasta. Ensimmäisen osan pieni junnaus palkitaan toisessa osassa.
Mitä ilmeisimmin joudun lukemaan koko sarjan, joista harmillisesti on suomennettu vain neljä ensimmäistä ja englanninnettu kaksi seuraavaa osaa. Suomennettujen kirjojen löytäminen on helppo nakki, samoin viides osa löytyy helposti englanninkielisenä, mutta kaksi viimeistä ovat saatavana vain espanjankielisinä. Nähtäväksi jää onko sarja niin hyvä, että innostun herättelemään uinuvaa espanjantaitoa…
Suositus Kapteeni Alatristelle!
Arvosana: 4-/5