Puolen maailman valtias – Kaarle V:n 1500-luku ja Euroopan mahdin synty ei ole ihan sitä mitä luvataan. Oletin ostaneeni kirjan Kaarle V:n elämästä, mutta sainkin katsauksen 1500-luvun historiaan. Ei siinä mitään, käy se näinkin.

Puolen Maailman Valtias

Kaarle V syntyi hallitsemaan todella laajaa valtakuntaa, joka kattoi Habsburgien perintömaat kautta Euroopan ja jatkui ympäri maailman Espanjan siirtomaihin. Kaarle oli paitsi Pyhän roomalaisen keisarikunnan keisari, niin myös monien muiden alueiden, kuten Espanjan ja sitä kautta monien Italian osien hallitsija. Euroopan kartta oli tuolloin todellinen tilkkutäkki ja omistusrakenteet perin monimutkaiset. Hauskana detaljina Kaarle V oli jopa sodassa itseään vastaan, koska hänen omistamansa herttuakunta oli virallisesti arkkivihollisen Ranskan vasalli!

Kaarle V ei kuitenkaan ole kirjan pointti. Kirjassa käydään läpi 1500-luvun tapahtumia kautta maailman, mukaan lukien Espanjan siirtomaiden tapahtumia, Venäjän mullistuksia Moskovan noustua ohi  Kiovan ja Novgorodin slaavien ykköseksi, Ottomaanien vaikutusvallan kasvu Venetsian kustannuksella, sekä Aasian ja Afrikan siirtokuntien synty. Ajanjaksoon osuu monia mullituksia, kuten uskonpuhdistus uskonsotineen, Espanjan ja Portugalin kilpailu siirtomaista, sekä tieteen kehitys metodiksi, jonka nykyisin tunnemme.

Kirja on mainio lukupaketti historian ystäville. Yhteen vuosisataan keskittyvä, samaa ajanjaksoa eri näkökulmista kuvaava kirja avaa aikakautta laajemmasta perspektiivistä ja kokonaiskuvan saaminen helpottuu. Suurimpana puutteena on Kaarle V:n sivuosa, koska suurin osa kirjasta käsittelee ihan jotain muuta. Jos klikkiotsikon kanssa pystyy elämään, niin kirja kannattaa hakea käsiinsä.

Arvosana: 4/5