SPC at the Esquire Club on erilainen laatukirja. Se kuvaa, miten nippu kouluttamattomia 19–23 vuotiaita tarjoilijoita ja heidän muutaman kuukauden kokemuksen omaava esinaisensa onnistuivat dramaattisesti vähentämään baarissaan oluen ja saken hävikkiä. Apuna tähän käytettiin tilastollista analyysiä, jossa tilasto osoitti ongelman ja tarjoilijat miettivät tiiminä mistä se johtuu, kehittivät vastatoimenpiteet ja ottivat ne käyttöön. Lopputulos on konkreettisin kuvaus PDSA-laatuympyrän toiminnasta mihin olen koskaan törmännyt.
Kirja sai alkunsa, kun ryhmä laatuasiantuntijoita oli tutustumassa tehtaisiin Japanissa. Illalla he menivät paikalliseen baariin oluelle ja hämmästyksekseen huomasivat myös tarjoilijalla TQM (Total Quality Management) -merkin! Tätä kysyttyään he saivat nähtäväkseen monisteen heidän edellisestä kehityshankkeestaan, joka valitettavasti oli kuitenkin japaniksi. He kuvasivat monisteet, käänsivät ne Yhdysvalloissa ja Donald J. Wheeler teki siitä tämän kirjan. Ei tätä tosin oikein voi kirjaksi sanoa, koska sivuja on 65, josta iso osa alkuperäisiä ja käännettyjä kuvia monisteesta.
Kirja on siitä erinomainen, että kuka tahansa ymmärtää, mitä ovat olut ja sake ja miten niiden arvovirta baarin varastosta asiakkaalle ja laskutukseen toimii. Kun oluen ja saken ympärille ottaa käyttöön standardoidun ongelmanratkaisuprosessin, yhtäkkiä sellaiset asiat kuin TQM ja SPC (Statistical Process Control) eivät olekaan enää mitään mystisyyttä, vaan ihan tavallisia tapoja tehdä asioita. Vaikka SPC viittaa tilastoihin, niiden tarkoitus on vain osoittaa, missä ongelma on. Ihmisten tehtävä on miettiä, mistä se johtuu. Havaittiin esimerkiksi, että toisinaan sakepullo unohtui lämmitykseen hellalle, jolloin sake tietysti haihtui pois ja syntyi hävikkiä. Kun keksittiin uusi standardoitu prosessi, joka korjasi tämän ongelman, sitä ei enää tapahtunut.
Erittäin suositeltavaa luettavaa jokaiselle, joka on laadusta kiinnostunut. 1-2 tunnin investointi riittää, tosin jälkikäteen tähän tulee varmasti usein palattua. Kirjan loppulause herättelee: ”Jos tätä voidaan käyttää baarissa olueen ja kouluttamattomat saavat tällaisia tuloksia, mikä sinua pidättelee?”