Tommi Uschanovin Suuri kaalihuijaus on nimetty sellaisen käsityksen mukaan, että Yhdysvalloissa on voimassa 26 911 sanan pituinen yksinomaan kaalia koskeva määräys. Tämä on urbaanilegenda, eikä sillä ole totuuspohjaa, mutta silti se on säilynyt vuosikymmeniä hengissä. Se on mahdollista, koska niin moni ihminen uskoo kaiken mitä kuulee ja aniharva tarkistaa, onko se totta.

Kirja-arvostelu Suuri Kaalihuijaus

Yhteiskunnallisia asioita aktiivisesti ja kriittisellä silmällä seuraaville kirja ei juuri uutta tarjoa. Ylivoimainen enemmistö ihmisistä ei seuraa edes sen vertaa, että olisi selvillä alkeellisimmistakaan perusasioista. Seuraavaksi suurin ryhmä seuraa, mutta uskoo asioita ilman kriittistä tarkastelua. Vain harva tutkii, pitääkö jokin asia paikkansa vai ei.

Koska jokaisella on äänestyskopissa yksi ääni, tämä muodostaa ongelman. Erilaiset uskomukset, kuten ”tuloerot ovat pahasta” (totuus: eivät kategorisesti) alkavat elää omaa elämäänsä ja niiden muuttaminen on hankalaa. Väärä tieto johtaa ihmiset äänestämään toisin kuin he muuten äänestäisivät, mikä taas johtaa toisenlaiseen yhteiskuntaan, kuin nämä ihmiset oikeasti haluaisivat.

Tämä ongelma tulee sitä suuremmaksi, mitä vähemmän media välittää kylmiä, puolueettomia faktoja ja mitä enemmän toimittaja voi tuoda omia merkityksiä kirjoitukseen. Koska suurin osa ei tarkista taustoja, tarinat muuttuvat ihmisten mielissä todeksi. Nykyisin sama tapahtuu myös sosiaalisessa mediassa, jossa erilaiset vaikuttajat tarjoavat kriittistä (sekä ”kriittistä”) tietoa, joka myös voi upota ilman kritiikkiä.

Luettuani jo pitkän tovin havahduin, että kylläpä tämä esipuhe on pitkä. Niinpä selasin kirjaa vähän eteenpäin ja huomasin, että nimen lupaama sisältö alkaa vasta sivulla 163. Se on aika pitkällä, ottaen huomioon, että ilman lähteitä kirja on vain 206 sivun mittainen. Nyt minulle tuli hieman huijattu olo.

Jos seuraat aktiivisesti ja kriittisesti yhteiskunnallisia asioita: 2/5
Jos et seuraa, tämä ei ehkä kiinnosta sinua, mutta silti: 4/5