Kuusi ainetta jotka muuttavat elämäsi kertoo kuuden aineen vaikutuksista elämääsi ja onnellisuutesi. Muitakin aineita on, mutta ruotsalainen David JP Phillips on päätynyt näihin kuuteen oltuaan vakavasti masentunut ja selvittyään siitä tutkimalla näiden hormonien vaikutuksia itseensä.

Kirja-arvostelu Kuusi ainetta jotka muuttavat elämäsi

Phillips on valinnut kirjan aineet niin, että niihin voi jollain tasolla itse vaikuttaa, ja kehoaan voi ohjata luomaan niitä helpoilla keinoilla. Kirjailija kutsuu näiden aineiden yhdistelmää enkelicocktailiksi ja vastakohtaa paholaisen cocktailiksi.Paholaisen cocktail on nykymaailmassa suosittu ja se johtuu siitä, että meille ei ole aktiivisesti ole opetettu miten olla tai tuntea jotain muuta. Toinen syy on se, että menestys mitataan rahassa. Kolmanneksi meistä tulee ennen pitkää ympäristömme kaltaisia. Kaikista näistä on muutamia kerronnallisia ja viihdyttäviä esimerkkejä.

1. Dopamiini – draivia ja nautintoa

Meille nykypäivän ihmisille ei tunnu mikään riittävän ja dopamiinipiikkejä haetaan pinoamalla: katsotaan sarjaa ja selataan kännykkää samalla kun syödään/herkutellaan. Dopamiini toimii vähän kuin hiilarit: nopeat hiilarit auttavat pikaisesti, mutta hetken päästä sokeritaso laskee alkuperäisen alle. Hitaat hiilarit on parempi vaihtoehto.

Vältä nopeita dopamiineja ja lisää elämääsi hitaita dopamiineja, joista on hyötyä tulevaisuudessa eikä vain hetkellisesti. Näitä tarjoavat esimerkiksi uuden oppiminen, luova toiminta, liikunta, ja seurustelu. Tämän vuoksi olen jättänyt aamuisin kännykän sivuun, mutta opittavaa on vielä paljon. Suuryritykset osaavat manipuloida meitä haluamaan nopeita dopamiinipiikkejä ja sen varjolla kuluttamaan, eli opetellaan myös fiksummiksi kuluttajiksi!

2. Oksitosiini – yhteenkuuluvuutta ja ihmisyyttä

Ihmettely ja hämmästely tekee hyvää, se saa sinut tuntemaan yhteenkuuluvuutta jonkin suuremman kanssa (luonto, maailmankaikkeus, usko). Empatia ja koskettelu lisää myös oksitosiinia, samoin anteliaisuus, rauhallinen musiikki ja katsekontakti.

”Tumma” oksitosiini taas on paha, sitä erittyy kun on esim. liian voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnetta omaan, joka saa toisen ryhmän tuntumaan täysin oman ryhmän vastaiselta. Jopa niin että toimii itse oman moraalinsa ja arvojensa vastaisesti, esim. rasismi, on se sitten ihon värin tai käytössä olevan automerkin aiheittamaan rasismia

Anna aamuisin oksitosiinille mahdollisuus suhtautumalla intohimoisesti kaikkeen ja olemalla tietoisesti kiitollinen. Minulla on ollut käytössä Hal Elrodin aamurutiini ja nyt selvisi, että se on oksitosiini, joka on vaikuttanut omaan hyvää oloon.

3. Serotoniini -sosiaalista asemaa, tyytyväisyyttä ja hyvää tuulta

Oma hyvä asema heimossasi nostaa serotoniinitasoasi ja taas toisaalta, jos jollain on enemmän kuin sinulla, on helppo ajatua kadehtimaan. On vaikea rakastaa itseään sellaisena kuin on, jos sosiaalinen media työntää nenän eteen koko ajan parempia ja menestyneitä malleja ihmisistä. Varmasti ihmiskunta on ollut aikaisemmin onnellisempi ilman nykypäivän ”apuvälineitä” ja somea, vaikkakin elämä on meille tehty melko helpoksi muuten.

Päivänvalo ja ruokavalio tärkeitä parantamaan serotoniinitasoja. Siksi aamulla heti ottamaan ensimmäiset auringonsäteet vastaan! Lisää hitaita ajatuksia, mindfulnessia, meditaatiota ja positiivisia ajatuksia, eikä jatkuvaa metsästystä ja multitaskaamista.

4. Kortisoli – keskittymistä, jännitystä ja paniikkia.

Ikiaikainen perimämme käytti kortisolia pelastumiseen tiikereiltä ja selvitymään hengissä. Nyt kortisolia tulee huonoista uutisista, sosiaalisesta mediasta, melusta ja vaikka ihan kännykkään tulevista ilmoituksista. Apuna tilanteen tasaamiseksi on stressin vähentäminen (tee ”stressikartta”), meditaatio, kuntoilu, hengitys ja näkökulman muutos. Etsi keinoja välttääksesi pitkäaikaista stressiä, lyhyt stressi taas saa sinut suoriutumaan tiukassa paikassa hyvin.

5. Endorfiinit – euforiaa.

Elämän riemu, eli kehon tuottama endorfiini lievittää sisäistä kipuasi ja saa sinut kulkemaan pilvissä. Hymyily (Kokeile heti, miten tekemällä tehty hymy saa paremmalle mielelle), nauru, musiikki, suklaa, tanssi. Ja 2 min kylmä kylpy.

6. Testosteroni – itsevarmuutta  ja voittoja.

Itseluottamus ei ole pysyvää, vaan sitä voi kehittää läpi elämän. Voiton jälkeen itseluottamuskin on korkealla. Elokuvat nostavat testosteronitasoja, kun samaistuu elokuvan hahmoihin. Musiikki, liikkuminen itsevarmasti, ja jo saavutettujen menestyksien ajattelu voi nostaa omaa testosteronitasoa.

Paholaisen cocktail

Paholaisen cocktailissa elämän yllä leijailee harmaata sumua ja sitä koitetaan poistaa nopealla dopamiinilla (kännykkä, pelit, karkki, sipsit, pikaruoka, uutiset, porno, some). Näistä kehittynyt riippuvuuksia liian dopamiinimetsästyksen seurauksena. Oman tulevaisuuden voi muuttaa: poista stressiä stressikartalla, korvaa nopea dopamiini hitaalla, lisää oksitosiinia ja harjoittele itsesi rakastamista ja vähennä itsekritiikkiä. Ja kuntoile, vaikka se sitten tarkoittasi vain lyhyitä kävelylenkkejä.

Enkelicocktail

Enkelicocktailin pohja ovat kunnon uni, ravinto, kuntoilu ja meditaatio. Muodosta aamurutiinit, tee stressikartta, valitse yksi asia mitä kehittää (nimenomaan sitä aluetta missä et ole parhaimmillasi). Anna myös toisille (perheelle, ystävillesi, alaisillesi): valitse jokin aina, mitä haluat lisätä jollain toisella ja tee se antamalla apua, kohteliaisuuksia tai nostamalla hänen sosiaalista asemaansa muiden edessä.

Luo itsellesi tulevaisuus

Osa 2 oli lyhyt ja ytimekäs neuvo luoda itsellesi uusi tulevaisuus. Omista opituista tavoista voi oppia pois ja korvata ne toisilla. Aivot ovat neuroplastiset ja tottelevat toistoa. Kaikki mitä syötät aivoillesi, muuttuu sinun todellisuudeksi, kunhan syöttäminen vain kestää tarpeeksi kauan. Voit selvitä vain muutamalla kuukaudella, mutta yleensä n. 12 viikon jälkeen muutoksen asiat ovat automatisoituneet.

Varmaa on, että itsensä voi ohjelmoida uudelleen. Kyse on vain siitä haluatko itse olla ohjelmoimassa elämääsi vai annatko mainosten, viestien, uutisten ja median ruokkia aivojasi kun suuntana on krooninen alakulo. Menestys tarkoittaa sitä, että olet paras mahdollinen itsesi: kun valitset itse omat ajatuksesi olo on upea ja voittamaton.