Kultahattu (The Great Gatsby) on tunnetuimpia 1920-luvun kuvauksia. Kultahattu oli ensin vain perus romaani F. Scott Fizgeraldin laajassa tuotannossa ja jäi ilman kaupallista menestystä, mutta alkoi kerätä mainetta 1950-luvulta lähtien, ja siitä on myös tehty lukuisia filmatisointeja. Nykyisin Kultahattua pidetään klassikkona.

Kirja-arvostelu Kultahattu

Kultahattu on erikoinen tarina, joka pyörii kertoja Nick Carrawayn naapurin ympärillä. Nuori meklari Carraway vuokraa itselleen huvilan Long Islandilta läheltä sukulaisensa Daisyn asuntoa, ja tutustuu pian erikoiseen naapuriinsa Gatsbyyn, joka järjestää villejä juhlia, mutta kukaan ei tunne häntä. Huhujen mukaan hän on tappanut miehen tai salakuljettanut viinaa – kukaan ei tiedä varmaksi.

Gatsbyn juhlissa sampanja virtaa ja meno on vauhdikasta kuten 1920-luvun nousukaudella kuvitella saattaa. Carraway pysyy tarkkailijan roolissa, ihailee ökyilyä, muttei lähde mukaan pahimpiin ylilyönteihin. Naiset vaihtuvat ja harva viihtyy vain omassa punkassa. Lopuksi myös viikatemies liittyy juhliin.

Kultahattu on ihan kiinnostava, mutta tarina pomppii välillä sekavasti. Äänikirja ei oikein salli yksityiskohtien tarkastamista, joten välillä jää pohtimaan että kuka oli kuka. Näiden kanssa olen aina lirissä, joten ongelma ei välttämättä kosketa paremmalla nimimuistilla siunattuja.

Teoksen taustojen tutkiminen osoittautuu sekin mielenkiintoiseksi. Fizgeraldista rakennellaan monenlaista teoriaa, alkaen epäillystä homoseksuaalisuudesta jolle haetaan (kaukaa?) perusteita Kultahatun tapahtumista. Kirjailijan tulkitaan rakentavan Gatsbysta negatiivista esimerkkiä amerikkalaisen unelman tavoittelusta, ja joku toinen löytää opuksesta luokkasotaa. Tarinan naiset luonnollisesti poikkesivat normista pukeutuessaan lyhyeen mekkoon, leikatessaan hiukset lyhyiksi ja harrastaessaan esiaviollista seksiä, mutta kriitikot jaksavat pohtia vielä oliko Daisy sittenkin pohjimmiltaan perinteisempi kuin mitä käytös osoitti. Aika hassua huomata miten monella eri tavalla saman teoksen voi tulkita.

Kultahattu tuo mukavasti 1920-luvun tunnelman 2020-luvulle. Sadassa vuodessa kaikki on muuttunut ja toisaalta mikään ei ole muuttunut. Tarina on sopivan lyhyt ja etenee tasaista tahtia. Tämän kuunteli mielellään.

Arvosana: 3+/5