Kim Väisänen on tuttu nimi Leijonan luonasta, jossa mies analysoi nopeasti yritysten elinmahdollisuuksia sopivan suoralla tavalla. Myös aiempi Exit-kirja sai kehuja, jotka vaimokin on havainnut. Fiksusti hän malttoi odottaa kirjaostoksia isänpäivän läheisyyteen ja muisti minua Väisäsen kirjalla Väärää Yrittämistä (Wahlroosin tuplakappaleen sijaan).

Kansi lupaa hyvää – rahan tuloa ei voi estää kun tekee kotiläksynsä. Kova lupaus, mutta riittääkö sille katetta?

Alku on hyvä. Yrityksen viisi perusarvoa ovat mainitsemisen arvoiset, koska tämän tyhjentävän listan ulkopuolelta ei kannata keksiä uutuuksia. Erinomainen havainto huomata, että arvojen pohtiminen tämän pidemmälle on oikeastaan ajanhukkaa.

Viisi perusarvoa ovat:

  1. Talous ja kannattavuus

  2. Asiakas

  3. Kehitys ja oppiminen

  4. Työntekijät

  5. Vuorovaikutus ja yhteistyö

Kim listaa myös kaksi lisänumeroa: Luotettavuus ja rehellisyys, sekä vastuullisuus ja välittäminen. Aika nykyaikaista.

Pian huomaan, että Väärää yrittämistä on oikeastaan aloittavan yrittäjän kirja. Suurin osa käytetään idean, toimialan ja perustajaporukan analysointiin. Ihan ok, mutta juna meni jo!

Puolivälin jälkeen meininki paranee. Tavoitteet ja mittarit ovat hyvinkin oleellista asiaa, jota jokaisen yrittäjän kannattaa miettiä. Välillä niitä pitää myös ymmärtää muuttaa.

Yrittäjän perusmokat ovat aika hauskoja:

  1. Hyvä tuote myy itse itsensä

  2. Hommat hoituvat nopeasti

  3. Kilpailu ei vaikuta

  4. Asiakas on tyhmä

  5. Suuri asiakas on hyvä asiakas

  6. Pärjään yksin

Hihittelin aina välillä, koska nämä ovat todella yleisiä harhaluuloja.

Lopuksi päästään vielä pohtimaan kasvua ja strategiaa. Rekryistä Väisänen sanoo ääneen sen mitä moni ei usko: jos henkilö tuntuu väärältä niin se ei siitä parane. Eipä tilanne ole itselläkään koskaan korjaantunut sen jälkeen kun intuitio on ensimmäisen kerran varoitellut rekryn menneen mönkään. Lopuksi vielä muistutellaan liiallisen työn haitoista ja palautumisen tärkeydestä.

Kirja on varsin mukava paketti, joka sopii etenkin aloittelevalle yrittäjälle tai vasta yrittäjyyttä harkitsevalle. Viidentoista vuoden kokemuksellakin tästä löytyy hyviä ajatuksia ja pidin etenkin viidestä perusarvosta, jotka kaivan perusteluineen esiin jos joku keksii arvotyöpajaa ehdottaa. Mainio opus, jonka lukee mielellään.

Arvosana: 4/5